Facebook
You Tube
Google Plus
Pinterest

Guide till hur man handlar kläder på nätet

Under de senare åren har det kommit många butiker som säljer kläder och skor på nätet. Utbudet är enormt och i många avsikter är det faktiskt bättre att handla på nätet än i butiken. Du är till exempel inte låst vid några öppettider eller till en fysisk plats. Oavsett vilken smak du har kommer du nog att hitta något.

Men hur kan man veta vilka butiker som man kan lita på och hur gör man egentligen för att handla kläder eller skor på nätet? Det ska vi gå igenom här!

Hitta en butik

Det första du behöver göra när när du ska handla kläder och skor på nätet är att hitta en bra nätbutik att handla från och det kanske är inte det lättaste om man är ny på nätshopping. Det finns både stora och små butiker på nätet och något för de flesta smaker. Det är synd att bara rekommendera att handla från de större butikerna för det finns jättebra småbutiker men de kan vara lite svåra att hitta. Här har vi listat några olika metoder för att hitta butiker som säljer kläder och skor på nätet.

Fråga en vän

Börja med att fråga några vänner om de känner till några bra nätbutiker som de har handlat från. I åldrarna 25-34 köpte förra året 82% någonting på nätet så oddsen är goda att någon i din bekantskapskrets handlat på nätet.

Sökmotorer

Du kan också prova att söka på nätet genom tex Google, Bing eller Yahoo. Prova att göra en sökning på vad du är ute efter. Du kan tex prova att skriva ‘rea klänningar’ eller något ännu mer generellt som ‘rea kläder på nätet’ och se vad som kommer upp. De butiker som hamnar högt upp i sökningarna kan man som regel lita på, de kommer högst upp av en anledning. För att hamna högt upp på sökmotorerna krävs som regel mycket trafik och om butikerna sköter sig fortsätter folk att komma dit. Visst kan det finnas undantag till denna regel och självklart ska man vara skeptisk när man handlar på nätet men på den Svenska marknaden finns det ganska få bluff-företag jämfört med andra länder så de flesta kan man faktiskt lita på.

Shoppingportaler

Det finns ett antal shoppingportaler på nätet som själva inte säljer varor utan listar produkter från andra butiker. Gilla rea är en sådan shoppingportal och vi har Sveriges bästa utbud av kläder och skor på rea. Shoppingportalernas rykte utgörs av att butikerna de listar är bra butiker man kan lita på och de listar vanligvis varor från de största aktörera tillsammans med några mindre.

Storlek och passform

Nu till det stora problemet med att handla kläder på nätet; storlek och passform. De flesta som är skeptiska mot att handla på nätet tycker det är jobbigt att inte veta om plagget eller skorna passar.

Är du osäker på vilken storlek du har kan du kontrollera den genom en storleksguide. Vi har tagit fram en storleksguide som låter dig hitta din storlek baserad på dina mått och omvänt kontrollera hur stor en viss storlek är. Om du stöter på ett plagg där storleken uppges i internationella storlekar, tex. Amerikanska-, Engelska-, Italienska- eller Japanska mått så kan du genom vår storleksguide hitta den motsvarande Svenska storleken.

Ånger- och bytesrätt

Även om du noga har kontrollerat din storlek kan du tyvärr inte vara helt säker på att ett plagg passar och du kanske vill byta det. Om du köpt en vara från en Svensk butik kan du alltid lämna tillbaks den inom 14 dagar från att du mottagit den. Det gäller också om du köpt en vara till nedsatt pris, på kampanj etc. Ångerrätten regleras i Distans- och hemförsäljningslagen. Det är vanligt att butikerna erbjuder ännu mer förmånliga villkor än vad som är lagstadgat.

De flesta butiker vet också att just möjligheten att lämna tillbaks en vara är något som uppskattas av kunderna och många erbjuder till och med gratis returfrakt. Du får då en förprintad fraktsedel du klistrar på paketet om du skickar tillbaks det.

Betalning

När du hittat en vara du gillar på en nätbutik och lagt den i varukorgen och ska till att betala blir du ställd inför valet av betalningsmetod och det kan vara svårt att veta vilket som passar dig bäst. Här är en kort lista av olika betalningsmetoder och vad de innebär.

Kortbetalning

När du betalar med kort tillkommer det sällan några avgifter förutom eventuellt frakt. De flesta butikerna tar VISA och MasterCard och i vissa fall också American Express och andra kort. Några av de vanligaste tjänsterna som hanterar kort på nätet är DIBS, Payson, Payer, PayEx och Paypal, men det finns också andra. När du betalar med kort gör du det oftast inte på själva butikens sida utan du flyttas till en sida som hanteras av tjänsten som hanterar betalningen. Detta görs för att du som kund ska ha största möjliga säkerhet. Uppge bara din kortinformation direkt på butikens sida om det är en stor känd butik som du verkligen kan lita på. Du kan kontrollera att du är på en säker sida genom att det står https:// och inte http:// i adressfältet.

Faktura

Om du betalar mot faktura betalar du först efter du fått din vara och du kan då vara säker på att du verkligen fått varan du beställer. En av de vanligaste aktörerna inom fakturabetalning är Klarna. Det fungerar så att Klarna betalar butiken och tar sen över ansvaret för din betalning och på grund av detta är denna metod oftast dyrare att använda. Butikerna kan också själva erbjuda betalning mot faktura.

Direktbetalning bank

Om du använder direktbetalning från din bank tillkommer det sällan några avgifter förutom eventuell frakt. Vid bankbetalning flyttas till en sida som hanteras av din bank. Detta görs för att skydda din information. Du måste först aktivera bankbetalning på bankens hemsida och du får då ange ett lösenord som du använder när du betalar.

Postförskott

De flesta butikerna erbjuder att du får varorna mot postförskott och du betalar då när du hämtar ut paketet hos ditt postombud. Det brukar kosta lite extra att få varorna mot postförskott men du är säker på att du har mottagit paketet. Du får dock betala innan du kan kontrollera innehållet.

Paypal

Att betala via Paypal är ett smidigt sätt som är vanligt utomlands men också börjar bli allt vanligare i Sverige. Paypal är en internationell bank och all information hanteras på deras sida. Du kan skaffa ett konto på Paypal som du kopplar till ditt vanliga bankkonto men du kan också betala med VISA, MasterCard och American Express direkt utan att ha ett Paypal konto.

Trygg E-Handel

Svensk Distanshandel har tillsammans med Konsumentverket tagit fram kvalitetsmärkningen Trygg E-Handel. Det är en lista på 12 punkter som nätbutikerna måste leva upp till för att kunna bli certificerade och syftet är att du ska känna dig trygg när du handlar hos en butik som är cerftificerad.

Frakt

Butiker skickar på olika sätt och det kan skilja ganska mycket på vad det kostar i frakt. Vissa butiker erbjuder fri frakt medans andra tar ganska mycket betalt. Kom i går att kontrollera fraktkostnaderna innan du betsäller.

Kom igång

Nu har vi gått igenom hur du hittar en butik som säljer skor och kläder på nätet, hur du väljer rätt storlek efter du hittat en vara och hur du betalar. Nu är det bara att slänga dig ut i den stora shoppingvärlden på internet. Varför inte börja med att kolla runt på vad vi har att erbjuda här på Gilla rea? Alla butiker vi listar varor från är välkända och du kan vara trygg bär du handlar hos dem.